Al setembre al col·legi!

Hola col·legi!

Ja ho havies aconseguit, ja estava totalment adaptat a la nostra llar d’infants, adorava anar, tenia una bona inclinació amb la seva mestra i gaudia amb els seus companys de classe. Arriben els tres anys i comença l’educació en el col·legi dels grans. Un altre canvi… Pot semblar fàcil perquè el nen ja estava escolaritzat, però no sempre és així.

Tot canvi en les rutines del nen significa un món per a ell: conèixer nous companys, professors i institució.
La guarderia és un entorn més familiar, amb menys nens i amb moltes concessions, si ho comparem amb un col·legi.
Alguns nens poden patir amb el canvi, tenir por, estar més ansiosos o fer petites reculades. És normal, és la seva manera de manifestar que l’adaptació no els està resultant fàcil. Hem de empatizar amb ells, posar-los paraules al que senten, acceptar i validar els seus sentiments i acompanyar-los en el procés

Com puc saber si l’adaptació va bé?

Molts nens verbalizan que no volen anar al col·legi, que no els agrada o que enyoren la seva guarderia. En uns altres, en canvi, sembla que tot “va bé” perquè no diuen gens o no ploren en entrar en el col·legi però podem observar canvis que ens poden alertar que tot no va tan fluït com sembla.

Les manifestacions físiques més habituals que ens mostren que el procés d’adaptació està sent difícil per al nen són:

Plor en deixar-ho o durant el dia sense motiu
Irritabilitat
Dificulteu per dormir
Conductes regressives: fer-se pipí, per exemple
Falta d’apetit
Agressivitat a casa
Malalties psicosomàtiques: dolors de panxa, de cap… sense motiu aparent

images

Com el podem preparar abans de que comenci el col·legi?

 

  •  Parla amb ell setmanes abans de començar al nou centre i explica-li per què es canvia de col·legi, el feliç que va a ser allà, el molt que va a aprendre
  • És molt important que li facis entendre que això és un pas avanci perquè ja és un “nen/a gran”. Si té germans o cosins majors, la transició serà més fàcil ja que li animarà a ser com ells
  • El més probable és que conegui a nens/es que hagin d’anar al mateix col·legi (veïns, antics companys de la Marieta…). Proposa que quedi amb ells per jugar en els dies previs perquè quan arribi el temut dia, senti que no està completament sol i que ja coneix a gent.
  • Xerra a amb ell/a sobre les seves pors i preocupacions. Així sabràs què és el que més tem i podràs ajudar-li a superar-ho. Explica-li també les teves pròpies experiències perquè vegi que tu també vas passar per alguna cosa similar i que al final tot va sortir bé.
  • És una bona idea que aneu un parell de vegades abans del començament del curs perquè li ensenyis les instal·lacions, el pati d’esbarjo… fins i tot, si és possible, la seva classe
  • Llegir contes com us vam dir a l’anterior entrada CONTES

Com els podem acompanyar en el procés?

Nosaltres com a pares hem d’ajudar-li a afrontar el pas de la guarderia al col·legi. Vàries són les actuacions que podem dur a terme:

Parlar amb ell abans d’anar al col·legi, anticipar-li els canvis, anar a veure l’edifici i ser molt positiu en tot el que es va a trobar allí.
Si hi ha dificultats d’adaptació i el nen no sap expressar-ho, posar paraules al que li passa, llegir algun compto amb la temàtica de l’inici del col·legi, dibuixar el que sent.
Validar sempre les emocions del nen, no minimitzar-les… Per a ell són molt importants.
Comprar junts el material escolar, l’uniforme o la motxilla.
Escollir activitats extraescolars, si les hi hagués, que li agradin i motivin.
En deixar-ho en el col·legi evita ser dramàtic. Mostra’t segur i optimista.
Parlar amb la mestra sobre els teus dubtes i inquietuds.
Podem deixar que el nostre fill porti un objecte o joguina que li mantingui “connectat” amb la seva llar